Kadınların korkulu rüyası olan vajinismus sadece fiziksel bir problem değil kaygı, saplantı ve kötümserliği de içinde barındırdığı psikolojik bir travmadır.
Vajinismus, kadının ön sevişmede bir sorun yaşamamasına, cinsel ilişkiye girmek (penetrasyon yaşamak) istemesine rağmen, bilinçdışı kontrol edemediği kasılmalar sonucu vajinada yanma HİSSİ oluşması ya da ağrı çekilecekmiş gibi hissedilmesi durumudur. Bu istemsiz kasılmalar, vajina çevresindeki “aşk kasları” adını verdiğimiz pelvik taban kaslarının gerginliğinden kaynaklanmaktadır. Kadın, bu kasılmaları doğrudan kontrol edemez. Hatta bu kasların cinsel ilişkiyi kısıtladığının ya da vajinanın daralmasına neden olduğunun farkında bile olamayabilir. Böyle bir durumda, partnerlerinin bilmesi gereken en önemli şey, cinsel ilişki sırasında bacakların kapanması ve kasılmalar belki de eşi istemsiz itme kadının tamamen iradesi dışında geliştiğidir. Çünkü vajinismusta, başta vajina etrafı olmak üzere tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, titreme, tiksinme ve panik hali olur. Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajina girişinin dar olduğunu düşünen bir kadın, psikolojik olarak acı çekmeyi beklemektedir. Bu nedenle kendini savunma ve koruma çabasına girer. Bunun sürekliliği vajinismus teşhisinin konulmasında yeterlidir.
Bazı durumlarda vajinismus, cinsel birleşme sırasında, pek de önemsenmeyen gerginlik hissi ve yanmayla başlayıp daha sonra penis-vajina birlikteliğini engelleyebilecek şiddette ağrı hislerine dönüşebilirken bazı durumlarda ise penis-vajina birlikteliği tamamen zor ve imkânsız olabilir. Aslında vajinismusun diğer adı tamamlanmamış ilişkilerdir. Penisin hiç bir şekilde içeriye girememesi yani vajinanın tamam kapalı olması durumunda, gerginlik hissi en üst seviyeye çıkar ve acı hissi, cinsel birleşme durdurulduğu anda biter.
Vajinismuslu kadının bunları yaşaması için illaki cinsel ilişkiye girmesi gerekmez vajina içine bir nesnenin (tampon, parmak, penis,spekulum) girmesiyle veya nesnenin vajinaya yaklaşması yeterli olabilir. Bir çeşit vajinal göz kırpmasıdır. Tıpkı gözün kendi kendini koruması için otomatik olarak kapanması gibi, vajinal göz kırpma da bilinçsiz olarak gerçekleşir ve vajinayı korumak ister. Ancak bir göz kırpmasından farklı olarak vajinal göz kırpmaya acı hissi de eşlik eder. Bu acı hissi penetrasyonu imkansız kılmasa da çok zorlaştırır. Vajinismuslu kadınlar bu durumu sanki vajinal girişlerinin gerdiriliyormuş veya uyuşuyormuş gibi hissettiklerini söylerler.
Premier (birincil) vajinismus: Eğer vajinismus ömür boyu ise buna birincil vajinismus denir. Vajinal kas spazmı nedeniyle, kadının ağrı hissine kapılmadan cinsel birleşme yaşaması mümkün değildir. Premier vajinismus yaşayan kadınların çoğu hiç cinsel birleşme yaşayamamıştır veya vajinal tampon gibi şeyler kullanamazlar. Birçok çift premier vajinismus nedeniyle cinsel birleşimlerini tamamlayamaz.
Sekonder (ikincil) vajinismus: Sonradan oluşan bir vajinismus problemidir. Kadına acı veren cinsel birleşme, Eşler arası cinsel organ uyumsuzluğu (Erkeğin organı sıra dışı olarak büyükse ve vajinada küçükse), kadının cinsel saldırıya maruz kalması, vajinayı etkileyen diğer yaralanma travmaları ve tabikide ruhsal travmalar ikinci vajinismusu tetikleyebilir.
Vajinismus bir çift problemidir! Yalnızca cinsel problem olarak görülen vajinismus zaman içinde evli çiftlerin tüm hayatlarını da olumsuz yönde etkilemekte, vajinismus tedavisi yapılmayan kişilerin kendilerine olan özgüvenleri azalmakta hem ev hem de iş hayatlarında birbiri ile bağlantılı pek çok sıkıntılara ve büyüyen sorunlara neden olmaktadır. Ciddi sorunlara gebedir ve konsantrasyonu bozar. Son derece yaygın olan vajinismus sorunu tedavi edilmediği takdirde ciddi evlilik problemlerine yol açmakta ve hatta aldatmalara, boşanmalara kadar gitmektedir. Kişinin hem sosyal hem de evlilik anlamında enerjisini tüketerek özgüvende azalmalara neden olmaktadır.
BELİRTİLERİ:
Vajinismusn en temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kadın kontrolünü yitirir. Sanki kadın bilinçdışı tarafından negatif bir hipnoz transı haline girmiştir.
Vajinismus belirtilerine daha yakından bakacak olursak, vajinismus:
-Penisin vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması,
-Çiftin rahatsız, hatta imkânsız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme) yaşaması,
-Cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi,
-Hiçbir belirgin nedeni olmayan cinsel ağrı hisleri,
-Tampon kullanamama,
-Jinekolojik/pelvik muayenenin zor yapılması ya da yapılamaması,
-Cinsel ilişki sırasında solunumun durma seviyesinde yavaşlaması,
-Vücudun diğer kas gruplarının (bacak, kol, bel, vb.) ilişki sırasında spazmlar yaşaması,
-Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçılması, şeklinde yaşanır.
Vajinismus tanısının konması için danışanı genellikle cinsel terapistin ve bir jinekologun görmesi ve testler yapması gerekir. Terapistlerin danışana geçmişi ve cinsel yaşamıyla ilgili sorular sorması, vajinismus tanısının netleşmesini kolaylaştıracaktır. Bu nedenle, çiftlerin birlikte gelip şikâyetlerinden açıkça bahsetmeleri daha doğru olacaktır. Bazı durumlarda, kesin teşhis mümkün olmayabilir. Ülkemizde vajinismus gibi cinsel ağrı bozuklukları için hizmet veren tıbbi alanlar çok fazla olmadığı için hastalar konuyla birebir ilgilenen cinsel terapistleri seçmek yerine genel bir muayene olmayı tercih ederlerse, yanlış teşhis konma ihtimalide yüksek olur. Bu nedenle, çiftlerin vajinismus gibi cinsel ağrı bozuklukları ile yakından ilgilenen hatta kendini bu tür vakalara adamış cinsel terapistlerle görüşme yapmaları daha doğru olacaktır. Bu görüşmeleri yaparken de olabildikçe şeffaf ve cesur olmalılardır. Doğru bir tanıya ulaşılıncaya kadar rahatsızlık duydukları her şeyi bir bir anlatmaları gerekir
TEDAVİSİ:
Öncelikle, vajinismusun tedavi edilebilir bir geçici rahatsızlık olduğunu bilmemizde fayda var. Vajnismus kadınları, tam bir iyileşme gösterecekleri için şanslılar. Ayrıca, vajinismus cinsel terapisinde genellikle hiçbir cerrahi müdahale ve diğer girişimsel müdahaleleri uygulamak gerekmez. Kadının tedavi süreci boyunca herhangi bir ilaç kullanması da istenmemektedir. Yapılması gereken tek şey kadının iyi bir rehber olacak cinsel terapisti bulması, her şeyi açıkça anlatması ve en önemlisi de iyileşme arzusunun olmasıdır. Kadın bunu yapmayı başardığı takdirde, terapistinin ona önereceği egzersizlerle, kendi kendini tedavi etmesi mümkün olacaktır.
Vajinismus cinsel terapisi için önemli noktalar
1- Terapi programı duygusal ve fiziksel teknikleri içermektedir. Çiftin terapi sürecine birlikte katılmaları daha iyi sonuçlar verecektir.
2- Vajinismus tedavisi doğru bilgi ve teknik gerektiren bir süreç olduğu için yapılacak plan nitelikli bir cinsel terapist tarafından takip edilmelidir.
3- Terapi planına uyulduğu takdirde, umulduğundan daha hızlı ve kesin bir iyileşme elde edilecektir. Ancak, kadının bu tedavi planına sadık olması ve sabırla uygulaması gerekmektedir.
Vajinismus tedavisinde takip edilen yollar:
1-Aşk kaslarıyla iletişim kurmak:
Aşk kaslarının istemsiz kasılması sonucu vajinismus oluşmaktadır. Bu tür vajinal kasılmalar özellikle penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşmeye (penetrasyon) yakın olunduğu zaman belirginleşmektedir. Çoğu kadın, bu kasların nasıl çalıştığı ve kontrol edileceği konusunda pek bilgiye sahip değildir. İlk adım aşk kaslarını kontrol etmeyi öğrenmek için onlarla bağlantı kurmaktır. Böylece kişi kendi eylemlerini kontrol edebilecektir. Diğer bir değişle, vajinismusun üstesinden geleme aşamasındaki ilk adım aşk kasların kasılmasını ve rahatlamasını sağlayarak bunun nasıl yapıldığını öğrenmek olacaktır.
2-Aşk kaslarını kasıp, gevşetmek veya gerip serbest bırakmak
Gerginlik genel olarak kaslarda, özellikle de aşk kasları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Herkeste olduğu gibi sinir sistemi acıya karşı savaşmak ya da kaçmak zorundadır ve vücut bunu kaslarını gererek yapmaktadır. Bu otomatik bir mekanizmadır. Vajinismuslu kadınların tek farkı, korunma içgüdülerini kontrol edememeleridir. Nasıl ki aşk kaslarının gerilmesi için komut veriliyorsa, gevşemesi içinde komut verilmesi gerekir. Bu kontrolü ele alabilmek için vücudun kas gruplarına (omuzlar, bacaklar, kollar, karın, vb.) odaklanmak gerekir. Odaklandıktan sonra kadın karnını içeri doğru çekerek kontrollü nefes almayı ya da omuzlarınızı kaldırıp indirmeyi yani kontrol etmeyi öğrenebilir. Bu zaman alacaktır fakat bilinçli olarak vücudu dinlemek önemlidir. Bu gevşeme egzersizleri, gerginliği ortadan kaldırmak, konsantre olmak ve fiziksel ağrıyı ortan kaldırmak için yararlıdır. Vücudun rahatlamasını öğrenmek aynı zamanda aşk kaslarını gevşetmeyi ve vajinal gerginliği önlemede etkili olacaktır.
3-Cinsellik anlayışını değiştirmek
Vajinismusta ağrı hissi seks ile geldiği için, seksin kadın üzerindeki etkisi olumsuzdur ve cinselliğe bakışını tamamen değiştirebilir. Vajinismusu aşmak için cinsellik algısını değiştirmek, çiftlerin seksten ve birbirlerinden zevk almalarını sağlamak gerekir. Bu da, ilk olarak bedeni hemen ardından da cinselliği öğrenmekle mümkündür. Böylece zihin bedene bildirecek, beden de uygulamaya geçecek, kişi de bundan zevk alacaktır. Kısacası cinsel haz; duygu, zihin ve beden üçlüsünün birleşimiyle oluşmaktadır. Ağrı hissinin cinsel birleşme üzerinde kapalı bir etkisi vardır. Bu etki kişinin cinsel isteğini köreltir. Bu durumdan yani vajinismustan kurtulmanın yolu; kontrolü ele alarak seksin olumlu tüm yanlarını düşünüp öğrenmeye çalışmak olacaktır.
4-Ağrıya değil Hazza odaklanmak:
Acı, cinsel aktivitelerle ilişkilendirildiği takdirde, beyin ağrıyı ve zamanını hafızaya yüklediği için bir sonraki denemede daha şiddetlisi olacaktır. Kadın, tekrar tekrar gerçekleşen ağrıyı cinselliğe bağlamaya devam etmesi belleği güçlendirecek ve vajinismus oluşumuna ortam sağlayacaktır. Acı dolu anlar beyinde daha güçlü hale geldiği zaman da cinsellik stres verecek, aşk kasları istemsiz gerilecek ve en sonunda da acısız bir cinsel birliktelik yaşamak imkânsız bir hal alacaktır. Cinsel terapi süreci ve cinsel terapistin vereceği egzersizler sayesinde korku açığa çıkıp hafızanızdan silinecektir.
5-Aşk oyunları oynamak
Vajinismuslu kadın ruhunu ve vücudunu sekse hazırlamalıdır. Bunun için aşk oyunlarını (parmak egzersizleri, dilatörler, sevişme, mastürbasyon, gevşeme ve nefes egzersizleri, vb.) aşamalı olarak yapmalıdır. Özellikle dilatörler en küçükten başlanarak normal bir penis boyutuna kadar kademeli olarak kullanıldıktan sonra cinsel birleşmeye geçilmesi mümkündür. Bu aşamada artık cinsel birleşme korkusunun üstesinden gelinmiş, vajinal kasları kontrol etme sağlanmış ve geriye sadece cinsel birliktelikten zevk alma kalmıştır. Bu adımlar sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra, vajinismuslu bir kadın eşiyle sağlıklı bir cinsel ilişki yaşayabilir…